Soki owocowo-warzywne źródłem zdrowia i młodości

Warzywa i owoce to często niedoceniane źródła witamin, mikroelementów oraz antyoksydantów, które wzmacniają nasz organizm oraz hamują efekty starzenia. Właśnie dlatego według ostatnich zaleceń lekarzy powinny stanowić podstawę naszej diety. Dzienna dawka to nawet pół kilograma. Jak dbać o różnorodność spożywanych warzyw i owoców? Zobacz, dlaczego soki owocowe i owocowo-warzywne to doskonała metoda na zdrowie i młodość.

Warzywa i owoce – bogactwo mikroelementów

Warzywa i owoce dostarczają organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin C, A, K, E oraz z grupy B i mikroelementów takich jak: potas (K), magnez (Mg), czy wapń (Ca).

Mikroelementy są niezbędne w takich procesach jak:

  • utrzymanie równowagi pH komórek, które jest podstawą prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu;
  • przewodnictwo nerwowe,
  • funkcjonowanie mózgu,
  • działanie mięśni ciała;
  • prawidłowa praca serca;
  • katalizy przemian białkowych, węglowodanowych i tłuszczowych;
  • budowę kości;
  • procesy krzepnięcia;
  • czy regulacja hormonalna.

Wszystkie mikroelementy są stale wypłukiwane z organizmu. By zadbać o właściwy ich poziom, należy je dostarczać w codziennej diecie, by dbać o prawidłową kondycję. Można w tym celu korzystać ze sztucznych suplementów diety, których skuteczność bywa wątpliwa. Znacznie lepszym sposobem jest odpowiednia dieta bogata w warzywa i owoce.

Warzywa i owoce w codziennej diecie

Przeprowadzane przez lata badania wykazały, że warzywa i owoce są kluczem do zachowania zdrowia i młodości i muszą stanowić podstawę naszej diety. Zaleca się spożywanie przynajmniej 5 porcji warzyw dziennie. Warzywa i owoce można jeść w różnej postaci robione na parze, gotowane, czy pieczone, w deserach lub przetworach. Najwięcej jednak wartości odżywczych zachowują jedzone na surowo. Co więcej, największą dawkę witamin i mikroelementów dostarczają soki owocowe i owocowo-warzywne, ponieważ do przygotowania jednej szklanki tego zdrowego napoju trzeba zużyć nawet pół kilograma produktów. Oczywiście nie chodzi o kupne soki lub nektary w kartonach, które są sztucznie dosładzane.

Najlepsze są świeże soki wyciskane lub tłoczone na zimno. Można je wykonywać samodzielnie w domu, trzeba jednak pamiętać, że nie każda sokowirówka umożliwia zachowanie wszystkich wartości odżywczych. Najlepszej jakości soki otrzymywane są metodą cold press, które oferuje firma Fit-juice. Są to kompozycje owocowe i owocowo-warzywne opracowane przez dietetyków, dzięki czemu dostarczają organizmowi niezbędnych do funkcjonowania składników. Zestawy soków https://fit-juice.pl/juice-box/ komponowane są pod kątem różnych potrzeb. Nie zawierają cukru ani sztucznych konserwantów zapewniają więc energię i witalność każdego dnia.

Warzywa i owoce wspierające odporność organizmu

Owoce i warzywa naturalnie wspierają naszą odporność. Jest to możliwe dzięki dużej zawartości witaminy C, prowitaminy A, oraz witaminy E, które stymulują działanie układu odpornościowego oraz biorą udział między innymi w takich procesach jak:

  • Wzrost aktywności białych krwinek;
  • Synteza hormonów;
  • Przyswajanie żelaza;
  • Synteza kolagenu;
  • Uszczelnianie naczyń krwionośnych;
  • Produkcja czerwonych krwinek.

Bogatym źródłem tych witamin są takie owoce i warzywa jak: maliny, truskawki, grejpfruty i pomarańcze, szpinak, natka pietruszki oraz kiełki. Soki z tych owoców wzbogacone o kurkumę, czy imbir stymulują układ odpornościowy do działania.

Nie tylko świeże warzywa i owoce wpierają organizm w walce z patogenami. Doskonałym przykładem są kiszonki z warzyw oraz owoców, zarówno te klasyczne jak ogórki, czy kapusta, jak i te bardziej egzotyczne. Są one bogate w witaminy oraz probiotyki, które wzbogacają mikroflorę naszych jelit, która jest jednym z najważniejszych elementów układu odpornościowego.

Jak warzywa i owoce chronią ciało przed procesami starzenia?

Owoce i warzywa dostarczają ciału dużych ilości antyoksydantów. Są to związki chemiczne, które wiążą wolne rodniki, powstające w procesie oddychania komórkowego. Wolne rodniki w dużej ilości prowadzą do powstania stresu oksydacyjnego, w wyniku którego dochodzi do uszkodzenia struktur komórkowych. Stres oksydacyjny może być wywołany takimi czynnikami jak:

  • Stres;
  • zła dieta;
  • palenie tytoniu;
  • picie alkoholu;
  • zażywanie używek.

Wolne rodniki są jedną z przyczyn rozwoju takich chorób jak cukrzyca, miażdżyca, czy nowotwory, a także przyspieszają procesy starzenia się skóry.

Przeciwutleniacze — karotenoidy, flawonoidy, oraz witaminy zawarte w warzywach i owocach, odgrywają istotną rolę w procesach:

  • Neutralizacji wolnych rodników;
  • Stymulują regenerację się komórek ciała;
  • Hamują procesy zapalne;
  • Przeciwdziałają reakcjom mutagennym.

Dzięki temu antyoksydanty zmniejszają ryzyko pojawienia się chorób cywilizacyjnych oraz hamują procesy starzenia.